Nejdůležitější událostí letošního října byly nepochybně volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. O jejich zhodnocení jsme požádali primátora Františka Juru.

Co říkáte letošní volební účasti?

V Prostějově přišlo letos k volbám o něco méně občanů, než byl celorepublikový průměr. I tak ovšem účast oproti minulým volbám narostla. Zatímco v roce 2017 jsme zaregistrovali účast 58,5 procenta voličů, letos to bylo téměř o čtyři procenta více. To je určitě pozitivní trend a ukazuje to zájem lidí o veřejné dění. Z toho mám velkou radost a všem voličům, kteří přišli spolurozhodovat o naší zemi, za to děkuji.

Musím také poděkovat všem občanům, kteří hlasovali pro kandidátku hnutí ANO a dali mi svůj preferenční hlas. V našem městě jsem jich dostal ze všech kandidátů všech stran nejvíce. To mě velmi mile překvapilo, protože jsem nedělal vůbec žádnou kampaň a věnoval jsem se své vlastní práci pro naše obyvatele.

Jak tuto podporu vnímáte?

Beru ji jako potvrzení, že při řízení a rozvoji města jdeme správnou cestou. A to nejen ve zvládání covidu, ale také při investování do naší budoucnosti, dobré správě městských financí a kvalitních službách pro občany. V posledních letech jsme vyhráli snad všechny myslitelné soutěže pro města a jejich magistráty a dostali jsme spoustu cen za naši aktivitu i přístup k nejrůznějším skupinám obyvatel včetně podnikatelů. I to je potvrzení, že si vedeme dobře.

Město je ovšem často pod palbou kritiky několika konkrétních zastupitelů…

To je pravda, musím ovšem dodat, že já se kritiky nebojím. Přirozenou rolí opozice je upozorňovat na naše případné chyby a já s tím nemám žádný problém. Kolegové plní svou kontrolní roli. To nám nijak nebrání umět spolu normálně komunikovat a často i hledat společná řešení. V minulosti se nám to opakovaně podařilo.

Přiznám se, že bych se obešel bez řečí o „Hanáckém Palermu“ a dalších prohlášení, které naše město dlouhodobě poškozují. Tyto výroky nemají žádný faktický obsah, je to jenom nálepkování. Všechny domnělé kauzy „padají pod stůl“, protože nemají žádný reálný základ. Myslím, že naši lidé to velmi dobře vnímají, a jsem za to moc rád. Navíc výsledky voleb jasně hovoří v náš prospěch. Například já jsem dostal hlasy lidí z Prostějova, lidí, kteří práci naší koalice na radnici znají. Naši kritikové dostávali hlasy mimo Prostějov, tedy od lidí, kteří je z komunální politiky neznají, což mluví za vše.

Prostějov bude mít nakonec v Poslanecké sněmovně čtyři své zástupce. Jak to vnímáte?

Věřím, že to může být pro naše město přínosem. Pro Prostějov je důležité mít v Praze zastání. Jsem samozřejmě připravený spolupracovat s každým z nich, pokud bude z jejich strany zájem Prostějovu pomáhat. Protože o naše město a jeho obyvatele by nám mělo jít především.

Share This