Už jen měsíc zbývá do konce roku 2021, který opětovně poznamenala pandemie koronaviru. O zhodnocení uplynulého období jsme požádali primátora Františka Juru.

Už začínáte rok 2021 bilancovat nebo na to ještě nebyl čas?

Moc času není, práce v samosprávě nemívá žádné delší přestávky. V těchto dnech, kdy ještě řešíme dokončení některých letošních investičních akcí, už jdeme do zastupitelstva města s klíčovým dokumentem pro rok 2022. Mám samozřejmě na mysli městský rozpočet, který do značné míry určuje, co bude samospráva dělat a jakým směrem se Prostějov bude v příštím období vyvíjet.

A můžete naznačit, kterým směrem chcete jít?

Návrh našeho hospodaření výrazně preferuje investice do budoucnosti města. Právě na stavební investice je v návrhu rozpočtu téměř čtvrt miliardy korun. Budeme regenerovat sídliště Brněnská – Dobrovského a sídliště Svornosti, revitalizovat pivovarský rybníček ve Vrahovicích a vyměňovat některé prvky zimního stadionu. Pokud se nám podaří získat dotaci, tak na ZŠ Železného vybudujeme běžecký tunel. To je jenom několik akcí z velkého balíku investic, které máme v plánu.

Zvažujeme také další možnosti řešení rekonstrukce KaS centra. Původně odhadované náklady na jeho obnovu činily zhruba 150 milionů korun. V posledním roce šla ovšem cena stavebních prací výrazně nahoru, v některých případech i o 100 procent. Nyní odborníci hovoří o ceně 250 milionů korun. To je výrazně více, a my proto musíme zvážit, jak budeme dále postupovat.

Vraťme se k letošnímu roku. Souhlasíte s názorem, že jeho hlavním tématem byl opět covid?

Covid nás opravdu hodně ovlivnil a znovu zasáhl do života každého z nás. Udělali jsme maximum pro bezpečnost magistrátu a příspěvkových organizací města a snažili se pomoci neziskovým organizacím i podnikatelům. A především se znovu ukázala síla obyvatel Prostějova, kteří se dokázali se složitou situací vyrovnat.

Letošek byl ve znamení testování a naštěstí už také i očkování. V něm nám prokázalo velkou službu právě KaS centrum, kde jsme společně s nemocnicí vybudovali velké očkovací centrum. Za pět měsíců v něm zdravotníci podali přes 70 tisíc vakcín, to je ohromné číslo.

Pokud jde o běžnou agendu samosprávy, pandemie samozřejmě nemohla zastavit naši práci. Investovali jsme do dopravní infrastruktury, dokončovali jsme novou sportovní halu na Vápenici, u zimního stadionu vyrostlo zázemí pro hokejovou mládež. Věřím, že v některém z příštích vydání Prostějovských radničních listů budeme mít prostor vše shrnout a zhodnotit.

Na závěr jedna aktuální otázka k očkovacímu centru, které jste zmínil. Neuvažujete o jeho opětovném otevření? Zájem o očkování se znovu zvyšuje…

V reakci na aktuální situaci jsem přesně toto vedení nemocnice nabídl. Hovořil jsem s předsedou představenstva Jiřím Ševčíkem, se kterým jsme očkovací centrum letos na jaře budovali. Nemocnice ovšem nemá personál, který by mohla k provozu očkovacího centra uvolnit. Nový nárůst počtu pacientů s covidem je plně zaměstnává a vyčlenit část zdravotníků na provoz očkovacího centra zkrátka není možné. Bohužel, zatímco v předcházejících vlnách jsme fandili lékařům a sestrám bojujícím o život každého nemocného, tleskali jim z oken a pořádali děkovné koncerty, část společnosti na ně nyní zapomněla a nechala je „ve štychu“.

Vyšlo v prosincovém vydání Prostějovských radničních listů

Share This