Leden je obdobím, kdy dochází k vyhodnocení ekonomiky města za předcházející rok. Prostějovské hospodaření v době psaní tohoto rozhovoru ještě nebylo definitivně uzavřeno, ve většině ukazatelů už však bylo zcela jasno. Na základní data jsme se proto zeptali primátora Františka Jury.

Můžete už nyní prozradit, jak statutární město loni hospodařilo?

Krátce řečeno, vedli jsme si velmi dobře. Hospodaření města skončilo kladným výsledkem. Oproti plánované rozpočtové ztrátě ve výši téměř 250 milionů jsme dosáhli kladného výsledku asi 20 milionů korun. Do fondu rezerv tak bude možné převést skoro 270 milionů korun. Celkově bude v rezervách asi 285 milionů korun. To je skvělý výsledek sám o sobě. Když se navíc porozhlédneme po okolních městech, vidíme, že oproti nám mají starosti s pouhým splácením úvěrů, natož aby si něco ukládala takzvaně na horší časy.

Čím je to v Prostějově dáno?

Obecně platí, že ekonomika města je na výborné úrovni už několik volebních období. Musím za to poděkovat našim předchůdcům, na které se snažíme navazovat.

Pokud jde o loňský výsledek, ten umožnily výrazně vyšší příjmy, a to o zhruba o 154 milionů korun. Jsou to především příjmy na daních. Zároveň se nám podařilo oproti plánu ušetřit na výdajích přes 115 milionů. Méně jsme vydali například na platy zaměstnanců, za služby a za energie. Méně nás stály také investice.

Změní tyto výsledky plán investic pro letošní rok?

Bezprostředně nikoliv, naše plány jsou znovu docela ambiciozní samy o sobě. Chceme znovu výrazně investovat do lepšího života našich obyvatel. Ale umožňuje to Prostějovu tento trend držet i nadále.

Velkým tématem posledních týdnů byla v Prostějově změna územního plánu, konkrétně oblasti Hloučely. Jak se na celou věci díváte?

Věcný obsah nejdůležitějších změn komentuji v jiné části Prostějovských radničních listů. Proto se omezím spíše na průběh celé věci. Je mi líto, že se absolutně apolitické téma dalšího rozvoje Prostějova stalo záminkou pro boj opozice proti městu. Pokud jde o Hloučelu, já sám jsem v ní v posledních letech strávil mnoho času. Ať už se psem, na procházkách s vnoučaty nebo jen tak na kole. A taky se zde každoročně účastním akce Ukliďme Česko. Bohužel, žádného z velkých kritiků našeho postupu jsem tady v posledních letech uklízet neviděl. Asi jim o Hloučelu zase tak moc nejde.

Takže jen stručně: Výrazně přidáme zeleně, mimo samotný lesopark umožníme bytovou výstavbu, dostaneme bezplatně pozemky potřebné pro další rozvoj města. Hloučela získá nejen nové plochy se stromy, keři a další zelení, ale také nové sousedy, kteří ji budou navštěvovat a budou ji pomáhat udržovat. Protože nejlepší vztah k území mají lidé z okolí. Prostějov nesmí být skanzenem, musíme pokračovat v budování dobrého místa pro život. Místa, kde je dost prostoru pro lidi i pro přírodu.

Rozhovor pro Prostějovské radniční listy. 

Share This