Vysoké ceny energií a velké množství byrokracie. To jsou některé z příčin současné složité situace řady našich malých a středních podnikatelů. Co nejčastěji je navštěvuji a zajímám se o jejich starosti. Naposledy to byla ve čtvrtek firma GALVYS pana Zdeňka Vysloužila, která se zabývá galavanizací.

Zdejší výroba je energeticky náročná. Firma za elektřinu platí několikanásobek sumy, kterou stojí její konkurenty v okolních státech. Měsíční účty za elektřinu se v poslední době zvedly o více než 100 tisíc korun. Společně s poklesem poptávky z některých okolních zemí a inflací, která vytváří tlak na růst mezd, to majitele dostává do velmi složité situace.

K dalším negativním vlivům patří stále se měnící legislativa a především náročnost jednání s centrálními úřady. Řadu údajů je nutné znovu a znovu zadávat do nejrůznějších registrů a formulářů a vyplňovat spoustu hlášení.

Jsem přesvědčen, že před českým státem stojí velký úkol v podobě snížení zátěže, které naši podnikatelé čelí. Firmy z Prostějova i z okolí potřebují jednoduchou agendu, vstřícný přístup úřadů a odpovídající ceny energií. Jinak se výroba a s ní i pracovní příležitosti pomalu přestěhují do zemí, které příslušné podmínky budou umět vytvořit. A to rozhodně není v našem zájmu.

Psáno pro Prostějovský večerník. 

Share This