Fotbalový klub 1. SK Prostějov si na podzim připomene 120. výročí od svého založení.Jeho novodobá historie je spojena s Františkem Jurou, který se později stal primátorem Prostějova. Položili jsme mu na to téma několik otázek.
Pane primátore, co pro vás znamená 120 let “Eskáčka”?
Je to samozřejmě především velká úcta k našim předkům, který tento klub založili. Patřili k průkopníkům kopané na Moravě a vznik klubu je stálo mnoho úsilí. Nikomu z nich už pochopitelně nemůžeme poděkovat osobně, od té doby už uplynulo mnoho času. Ale můžeme na ně vzpomínat a snažit pokračovat v jejich myšlenkách, tedy hrát v Prostějově kvalitní fotbal, bavit diváky a vést děti a mládež ke sportu.
Vy sám jste ovšem do historie klubu také výrazně zasáhl, takže patříte k legendám…
Za legendu bych se určitě neoznačil. Ale fotbalem žiju celý život. Byl jsem hráčem, který nastoupil snad na každém hřišti v celém našem okrese. Později jsem začal trénovat a postupně jsem vedl svěřence od těch nejmenších až po muže. A nakonec jsme si s Petrem Langrem umínili, že vrátíme fotbal v Prostějově na profesionální úroveň. On jako předseda klubu a já jako trenér. A nemůžeme samozřejmě zapomenout ani na další naše kolegy. Nakonec se nám to podařilo a s výjimkou jednoho klopýtnutí se od té doby ve druhé lize držíme. Petr už tady s námi bohužel sedm let není, ale jeho duch tu zůstal a my na něj s vděčností vzpomínáme. Jsem hrdý, že jsem u vzkříšení prostějovského fotbalu mohl společně s ním být.
Klub si letos k jubileu nadělil rekonstrukci stadionu. Kdy na něm poprvé nastoupíte k soutěžnímu utkání?
Především si modernizaci areálu Za Místním nádražím nenadělil samotný klub, ale primárně město za velmi výrazné podpory státu zastoupeného Národní sportovní agenturou. A pomohl nám také Olomoucký kraj. Pokud jde o první zápas, ten je připraven už na tento týden, kdy ve středu 31. července od 17.30 budeme hostit Zlín. Samozřejmě zvu všechny naše fanoušky na stadion, ať se přijdou podívat na změny v areálu a také ať si přijdou užít první letošní domácí zápas. Čekali jsme na něj všichni společně celý rok, tak ať stojí za to. Náš A tým nechá na hřišti všechno, aby si podporu domácího publika zasloužil. Také jsme se rozhodli, že polovinu vybraného vstupného z prvního zápasu věnujeme dětskému oddělení prostějovské nemocnice. Chceme opětovně ukázat, že sport je nedílnou součástí života ve městě a že společenskuá odpovědnost je pro nás důležité téma.
Na tomto místě musím poděkovat a pochválit všechny, kdo se zasloužili o to, že ve středu 31.července opravdu budeme hrát po roce opět doma. Bylo to spoustu práce a nervů, zvláště poslední měsíc. Ale zvládli jsme to, tak jako vždycky. Důležité je naše heslo: Nikdy se nevzdávat!!!
Vzhledem k hodině zápasu a dlouhým letním dnům asi nemůžeme počítat, že už se bude hrát pod umělými světly, že?
To ještě ne, ale 16 září od 19 hodin přivítáme doma Zbrojovku Brno a tam se s novými světly počítá. Dokonce pracujeme s variantou, že utkání bude vysílat ČT Sport, ale konečné rozhodnutí ještě nepadlo, proto to nemohu stoprocentně slíbit. Budeme se těšit, že zápas bude mít zase trochu jinou atmosféru a bude atraktivní nejen pro občany našeho města, ale pro celé Prostějovsko.
Můžete shrnout, v čem bude stadion Za Místním nádražím “nový”?
Vybudovali jsme zcela novou hlavní tribunu, položili vyhřívání a na něj zcela nový trávník. A postavili jsme umělé osvětlení. Vyhřívaný trávník a světla byly požadavky, na nichž stojí naše další setrvání ve druhé lize, tam nebylo kam takzvaně “uhnout”.Tribuna je nová, protože stará částečně zasahovala do nové hrací plochy. Plus doděláváme dvě menší hřiště s umělou trávou, která budou sloužit i nedaleké základní škole. Ještě nám zbývají vybudovat další tribuny kolem hřiště, ale na ty dojde později. Nechtěli jsme na jedno sportoviště vyčlenit více finančních prostředků, než je nezbytně nutné.
Od začátku plánované rekonstrukce jsme avizovali, že půjde o celkem čtyři etapy. Nyní tedy máme dvě etapy úspěšně za sebou. Věřím, že budeme v modernizaci našeho stánku nadále pokračovat, samozřejmě rozumně a s přihlédnutím k dalším důležitým investičním akcím, které město čeká. Tady musím zmínit někdy až hloupou hysterii některých zastupitelů našeho města, poslanců v osobě paní Naiclerové a bohužel taky několika novinářů, kteří buď z absolutní neznalosti věci a nebo úmyslně vypouštěli do veřejného prostoru nesmyslné informace. Těžko říct co je horší.
Které informace máte konkrétně na mysli?
Předně ty zavádějící informace o tom, že stadion nemá certifikát UEFA a tudíž na něm nebudeme moci hrát druhou nejvyšší soutěž, tedy Chance Národní ligu. To je ta absolutní neznalost sportovního prostředí, což se třeba u paní poslankyně dá pochopit, ale minimálně někteří novináři by si tyto zásadní informace mohli zjistit a ověřit. Opravdu skoro každý pochopí, že když máme hotové dvě etapy modernizace stadionu a další dvě nás ještě čekají, že opravdu těžko splníme parametry pro certifikát UEFA. V praxi to znamená, že se u nás zatím nebudou moci hrát například mezistátní utkání českého národního týmu nebo že 1. SK Prostějov nebude moci hostit Ligu mistrů. Až někdy budeme mít celý stadion v novém, potom se můžeme bavit o potřebné certifikaci. Domnívám se, že to není tak složité. Co je ovšem důležité pro všechny příznivce a fanoušky je zpráva, že po těchto dvou etapách modernizace je náš stadion plně způsobilý, aby se na něm mohla hrát druhá nejvyšší fotbalová soutěž v ČR. Druhý nesmysl, který tito lidé neustále akcentovali, byla cena. Nesmyslně a lživě, tak jako skoro vždy informovali veřejnost, že tyto dvě etapy stály město 200 milionů korun. Je to samozřejmě hloupost. Celkově tyto dvě etapy stály 144 milionů a z toho jsme 40 milionů získali dotaci z Národní sportovní agentury.
Jak hodnotíte stav dalších sportovišť v Prostějově?
Město v posledních letech hodně investovalo do hokeje, vybudovalo se velmi kvalitní zázemí pro mládež. Opravili jsme také samotný hokejový stadion a například na komfortu diváků je to velmi znát. Sám rád na hokeji zajdu, takže můžu posoudit, jak šla například nahoru kvalita zdejších sedaček. Určitě jsme v tomto směru neřekli poslední slovo, ale udělalo se toho opravdu hodně. Čekají nás velmi finančně náročné práce na našem zimním stadionu v podobě nové ledové plochy, respektive betonového podkladu a potom samozřejmě ta největší oprava a to je střecha zimáku. V této souvislosti se znovu otvírá otázka případné výstavby druhé ledové plochy.
Nyní jsme u fotbalového stadionu, jehož komfort pro diváky šel také výrazně nahoru a také jsme splnili důležité regule pro druhou ligu, které jsem zmínil v jedné z předcházejících odpovědí. Také v případě fotbalu máme další plány, ale všechno má svůj čas.
Třetím klíčovým sportovištěm je samozřejmě plavecký stadion. Tady jsme se posunuli výrazně kupředu, pracujeme na všech náležitostech a připravujeme se na zahájení stavby. Mluvili jsme s řadou odborníků z oblasti sportu i ze sféry provozovatelů podobných zařízení a neopomněli jsme žádný detail přípravy. Opakovaně jsme o všem psali a náš záměr jsme nedávno představili i ve zvláštním vydání Prostějovských radničních listů. Každý si tak mohl udělat obrázek, jak zodpovědně jsme k celé věci přistoupili a kolik jsme toho poctivě odpracovali. Pokud se nestane něco mimořádného, například stavbu nezastaví nepříliš promyšlený záměr referenda, vznikne skutečně důstojný areál pro všechny generace našich občanů. Nicméně já věřím, že plavecký stadion v této podobě, tedy 25m x 10 drah postavíme. A to hlavně pro všechny naše občany. Pro všechny generace. Bude to sportoviště a relaxace na kterou všichni čekáme už velmi dlouho. Jsem si jist, že ekonomicky a také sportovně je to ta nejlepší možná varianta. V Prostějově žijí lidé, kteří takové věci umí vyhodnotit, přemýšlí a mají rozum. Jsem přesvědčen, že právě rozum a odpovědnost v této otázce zvítězí.
Ale protože Prostějov je městem sportu, takže podporujeme řadu menších hřišť a areálů. Připomenu třeba běžecký tunel pro atlety, modernizaci školních hřišť a podobně. Myslím, že pro sport toho děláme v Prostějově opravdu hodně a že to to je i vidět.
(rozhovor vyšel v Prostějovském večerníku)
Share This