Léto je ideální příležitostí k výletům všech generací obyvatel města Prostějova. Jaká místa by doporučil k návštěvě primátor František Jura? Položili jsme mu na to téma několik otázek?

Na jaká místa byste poslal obyvatele města, kteří už mají samotný Prostějov prochozený?

Myslím, že není snadné znát v Prostějově každé zákoutí. Říkám to jako člověk, který před lety v roli strážníka městské policie prošel mnohokrát město křížem krážem. I mě znovu překvapí třeba nádherná květinová výzdoba, kterou je Prostějov vyhlášený a my se snažíme tuto tradici nejen udržet, ale i rozvíjet.

Ale pokud už chce někdo vyrazit mimo město, mám jeden zajímavý tip. Tím jsou veřejná ohniště vybudovaná Lesy města Prostějova. Nacházejí se na pozemcích patřících našemu městu, ale mimo katastr samotného Prostějova. Dají se snadno najít na portálu Mapy.cz, stačí zadat heslo „veřejná ohniště“. Dvě se nacházejí poblíž Ptení a jedno v Lipové – Hrochově. Tvoří je altán se zděným ohništěm a velkým stolem pro celé rodiny nebo partu kamarádů.

Jak se na tato místa lidé dostanou?

Všechna jsou v lese a dá se k nim dojít příjemnou procházkou po lesních cestách. Některé je možné projet i na kole, takže to může být příjemná zastávka pro milovníky cyklistiky. Já sám jsem na jedno z těchto míst za Holubicemi bez problémů dovezl dětský kočár s vnučkou, takže je to opravdu dostupné téměř pro každého. My s rodinou jsme na tomto posezení opékali špekáčky, ale dá se tam udělat celý piknik přímo v přírodě. Kolem jsou krásné lesy, které jsou pro rodinné výlety jako stvořené. Já chodím na houby nejčastěji do Runářova, kde máme po rodičích manželky chalupu, ale i v okolí těchto altánů se dá ledacos najít, třeba růžovek jsme tam viděli spoustu.

Na co byste pozval občany přímo v Prostějově?

Stále nám běží Prostějovské kulturní léto nabité zajímavým programem. Už 8. srpna bude centrum města patřit vystoupení kapel Botox a Divokej Bill Revival, 22. srpna pak oblíbené módní přehlídce. A na konci prázdnin, 29. srpna, se můžeme těšit na Večer s Jaroslavem Uhlířem a jeho populárními písničkami, které znají všechny generace občanů. Věřím, že se na některé akci potkáme!

Rozhovor vyšel v Prostějovských radničních listech

Share This