Do krajských a senátních voleb zbývá už jen zhruba měsíc. Své zkušenosti z práce pro občany chce v horní komoře Parlamentu ČR zúročit prostějovský primátor František Jura. Proto jsme se jej zeptali, jak bude vypadat jeho kampaň.
Kdy se na vás občané Prostějovska, Tovačovska a Kojetínska mohou těšit?
Hlavní část mé kontaktní kampaně začne už tento týden. Vyrazím za občany, budu s nim i diskutovat o jejich problémech a nabízet jim svoje řešení. Není to pro mě nic nového. Kdo mě zná, ten ví, kolik času trávím v debatách s lidmi. Nebráním se žádné diskusi. Celý rok dostávám okamžitou zpětnou vazbu na sportovních utkáních, na koncertech, během procházky městem nebo třeba o víkendu, když jdu někam na pivo a klobásu. Tentokrát to samozřejmě bude cílené. Nebudu se v obcích tvářit, že “jdu náhodou kolem”. Většinu měst a vesnic dobře znám, vím, kam zajít a kde se setkat s co největším počtem lidí. Setkání s lidmi mě nabíjí pozitivní energií a já se na to moc těším.
Co jste si do kampaně připravil?
Kromě tradičních materiálů jsem především uvařil vlastní pivo a zvu všechny dospělé občany na jeho ochutnávku. Vařil jsem ve Velkorakovském minipivovaru. Jméno sice odkazuje na obec Raková, ale tento pivovar od svého vzniku sídlí v Prostějově, kde se také vaří. Byla to pro mě úplně nová zkušenost. Samozřejmě jsem teoreticky věděl, jak pivo vzniká, ale vidět to na vlastní oči a přiložit také ruku k dílu, to bylo něco nového. Každý by měl vědět, že třeba s takzvaným mlátem se člověk pořádně nadře a především že všechno potřebuje svůj čas. Majiteli pivovaru, kterým je bývalý kolega – starosta Petr Hajkr, musím poděkovat. Za čas, který mi věnoval, ale také za možnost vlastní pivo uvařit.
Jak se bude vaše pivo jmenovat?
Najít jméno bylo stejně dobrodružné jako pivo uvařit. Přišlo mi logické dát mu jméno Jura, jenže tenhle název už dva pivovary používají a je dokonce i patentově chráněno. Proto jsme museli najít jiné jméno. Trochu jsme si pohrávali s číslem 3, pod kterým ve volbách kandiduji, ale vycházely nám z toho legrační dvojsmysly. Takže jsme tu myšlenku zase opustili a nakonec jsme si pomohli mým křestním jménem. Od kamarádů z dětství až po dnešní spolupracovníky mi vždycky všichni říkali Fana. Tak jsme se toho nakonec drželi. Kdo chce ochutnat skvělou “jedenáctku” uvařenou přímo v Prostějově, toho zvu na Fanu. Seznam ochutnávek v celém regionu budeme průběžně zveřejňovat na mém Facebooku a na webu.
Co dalšího vás v kampani čeká?
Připravujeme velké setkání v Kolářových sadech, na které zveme předsedu Andreje Babiše. Pokud se nestane něco mimořádného, rád se do Prostějova zase vrátí pozdravit místní občany. Máme připravenou také jednu akci přímo v centru města. Určitě se na nich bude prolínat krajská a senátní kampaň, protože oboje volby jsou mimořádně důležité. Potřebujeme totiž zastání jak v Olomouci, kde sídlí Olomoucký kraj, tak v Praze s centrálními orgány. Přijede mě také osobně podpořit předseda stínové vlády našeho hnutí Karel Havlíček, čehož si velmi vážím.
Co považujete za hlavní témata své kampaně?
Myslím, že už jsem je pro váš týdeník v minulosti zmiňoval, ale rád to zopakuji. Mým celoživotním tématem je sport, většinu profesního života jsem strávil v ozbrojených sborech a posledních šest let vedu město Prostějov. Už šest let stojím v čele Integrovaného záchranného systému celého regionu. Tato témata, tedy bezpečnost, využití volného času a veřejná správa jako služba našim občanům se sama nabízejí. Konkrétním cílem je například vybudování nové hasičské stanice a základny zdravotnické záchranné služby na Brněnské ulici, kterou doplní nový nájezd na dálnici ve směru na Olomouc. Obojí potřebujeme, aby tyto složky mohly rychleji a kvalitněji pomáhat lidem v nouzi z celého regionu.
K těmto tématům bych přidal ještě jedno další, které se prolíná celou mou prací pro statutární město, a tím je kvalita života našich seniorů. Je nutné, abychom brali vážně stárnutí naší populace a budovali dostatečné kapacity pro seniory. Potřebujeme pro ně terénní služby, pobytové služby a pro jejich rodiny odlehčovací služby. Už dnes je velký problém najít volné kapacity v současných domovech seniorů a bude to čím dál těžší. Proto chci toto téma vnést do veřejné debaty. Mluvíme o důstojných životních podmínkách pro občany, kteří už společnosti svůj díl práce odvedli a nyní jsou závislí na nás. Musíme se o ně postarat, protože nikdo jiný to za nás neudělá.
Rozhovor vyšel v Prostějovském večerníku. 
Share This