Minulý týden přijel do Prostějova a na další místa volebního obvodu premiér stínové vlády Karel Havlíček. Cílem jeho cesty byla podpora Františka Jury v jeho kandidatuře do Senátu. Prostějovskému primátorovi jsme při této příležitosti položili několik otázek. 

Pane primátore, jak návštěvu stínového premiéra hodnotíte? 

Karel Havlíček se primárně věnuje podpoře kandidátů ve Středočeském kraji, který je jeho volebním obvodem. O to více mě potěšilo, že si udělal čas a jel přes celou republiku podpořit mou kandidaturu, Moc si toho vážím. Je důležité, aby Prostějovsko, Konicko, Tovačovsko a Kojetínsko, které tvoří senátní obvod číslo 62, měly v Senátu svůj silný hlas. Myslím, že naši občané si to zaslouží. Někdy přicházejí z Prahy zvláštní nápady a bude dobré, když centrální orgány dostanou okamžitou zpětnou vazbu od člověka žijícího přímo v regionu, který se navíc nebojí ozvat. A já jsem zvyklý říkat věci otevřeně a na rovinu. 

Co říkáte slovů Karla Havlíčka, který vás označil za skvělého primátora a naději na změnu poměrů v Senátu? 

Samozřejmě mi to udělalo radost. Taková slova chvály od člověka, který byl několik let ministrem a je považován za osobnost ve svém oboru, se pochopitelně hezky poslouchají. Jsem rád, že si výsledků naší práce na radnici všímají i jinde v republice. Jako město bez jediné koruny dluhu jsme unikátem. Rozsah našich investic například do vzdělání a do volného času všech generací našich občanů je samozřejmě vkladem do budoucna. Mou vizí je město vzdělaných lidí, kteří mají dobrou práci, jsou spokojeni s místem svého bydliště a mají dostatek příležitostí ke kulturnímu a sportovnímu vyžití. Moc rád budu tuto vizi v rámci svých možností prosazovat v další více než stovce obcí senátního obvodu. 

Co byste v případě zvolení do Senátu dělal jinak než vaši předchůdci? 

Nechci porcovat medvěda, který ještě běhá po lese. V kampani jdeme obec po obci a od člověka k člověku. Mám velkou výhodu, že celý region velmi dobře znám. Pokud je v nějaké vesnici fotbalové hřiště, téměř určitě jsem tam opakovaně byl. Řadu z nich jsem navštívil také jako někdejší dobrovolný hasič nebo v současné době jako šéf integrovaného záchranného systému na Prostějovsku. 

Ale vrátím se k vaší otázce. Se vší pokorou, protože volby jsou daleko a nikdo nemá nic jisté, vidím velkou rezervu v komunikaci horní komory parlamentu s našimi občany. Senátor má být v regionu vidět, má mluvit s lidmi a má se zajímat o jejich život. Já to tak dělám v Prostějově a v případě zvolení budu vidět v celém obvodu. A nemluvím o akcích, kdy politik přijede, postaví se na pódium, něco řekne a zase odjede. To je málo. Určitě bych zavedl možnost občanů mluvit přímo se mnou z očí do očí, aniž by museli kvůli tomu jezdit do Prostějova. Takže počítám s nějakou formou setkání ve více obcích. Nabízí se samozřejmě ty větší, jako je Konice, Němčice nad Hanou, Kojetín, Tovačov a další. Občané by měli vědět, že například každé první pondělí v měsíci mě na určitém místě najdou a budou se mnou moci mluvit. To “pondělí” berte s rezervou, je to zatím jen příklad, jak bych si představoval zlepšení komunikace s voliči. A počítám samozřejmě i s možností videohovorů a využívání dalších moderních prostředků. 

Jak hodnotíte dosavadní kampaň? 

Jsem v terénu každý den, setkávám se s občany, zajímám se o jejich starosti, v desítkách obcí jsem osobně vylepil volební plakáty. Zpětná vazba od lidí je převážně pozitivní, mám z toho radost. Snažím se rozdávat pozitivní energii a spoustu jí také od lidí dostávám zpět. Řada diskutujících je samozřejmě nespokojená s dnešními poměry, mají výhrady k současnému vedení státu a hledají naději, ke které by se mohli upnout. Moc rád bych pro ně takovou nadějí byl, protože já z boje nikdy neutíkám a snažím se dokázat maximum až do poslední sekundy. 

Vyšlo v Prostějovském večerníku

Share This